Nyheter

STATEN BIDRAR MED 20 MILLIONER TIL GJØA

14 desember 2012
____________________________
 

Frammuseet kan i dag med glede opplyse om at regjeringen har bevilget 20 millioner kroner til det nye vernebygget for polarskuta Gjøa, verdens første fartøy gjennom Nordvestpassasjen.

For nøyaktig 101 år siden i dag ankom Roald Amundsen Sydpolen som den første i historien. Da hadde han fem år tidligere greid å seile fra Atlanteren til Stillehavet under en og samme ekspedisjon - og skuta han brukte var hardangerjakten Gjøa.

Gjøa-bygget er under ferdigstilling og vil åpne for publikum i juni 2013. Selve skuta ble flyttet på plass i sitt nye vernebygg 11. oktober i år. Inne i bygget blir det først og fremst nye utstillinger om de historiske forsøkene på å gjennomseile Nordvestpassasjen helt tilbake til 1400-tallet og frem til Amundsens endelige og vellykkede ferd med Gjøa i 1903-06.

I bygget konstrueres for øvrig egen kinosal, et klasserom og en polarsklie for de minste. I samarbeid med Utenriksdepartementet lager vi også en egen nordområdeavdeling hvor vi skal formidle viktig og aktuell informasjon om Arktis. Her vil det handle om forskning, samarbeidet med våre naboland, klimaforandringene, nye sjøveier, fiskeriene og mere til.

Se annen omtale:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/aktuelt/nyheter/2012/20-millioner-til-bevaring-av-polarskuta-.html?id=710387

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.10842082

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3533035.ece

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.