STATEN SIER NEI TIL POLARARVEN

12 november 2012
______________________________

STATEN SIER NEI TIL POLARARVEN

Frammuseet har reist et bygg over Gjøa – verdens første fartøy gjennom Nordvestpassasjen. Uinteressant, mener staten, og vil ikke bidra.

Historiens første skute gjennom Nordvestpassasjen var Gjøa. Mannskapet besto av Roald Amundsen, Adolf Lindstrøm, Gustav Juel Wiik, Helmer Hanssen, Godfred Hansen, Anton Lund og Peder Ristvedt.

Ekspedisjonen lokaliserte den magnetiske nordpol og Amundsen skrev blant annet historier om inuittene i etterkant som folk aldri hadde lest før.

Frammuseet er i dag den stolte eier av to av polarhistoriens viktigste polarskip, nemlig Fram og Gjøa. Den 11. oktober i år fikk Gjøa egen garasje ved siden av Frams. Helt siden 1972 har det vært diskutert at noe må gjøres. Hun har ikke hatt godt av å stå ute. Og etter 40 år har det skjedd: Nytt vernebygg er på plass og neste år åpner Frammuseet helt nye utstillinger om Nordvestpassasjens historie siden 1400-tallet, det blir egen luftskips-avdeling og dessuten et eget hjørne hvor vi skal formidle kunnskap om Nordområdene i dag. Det skal handle om samarbeid med Norges arktiske naboland, klimaforandringer, nye sjøveier og fiskeriene.

La oss håpe at myndighetene får øynene opp for polarhistorien, og ser viktigheten av å ta vare på kulturminnet Gjøa.