Polfarere

Colin Archer (1832-1921)
Archer ble født i Larvik. Han var Norges fremste båtbygger på slutten av 1800-tallet og han designet Fram.
Colin Archers foreldre kom fra Scotland til Norge i 1825 med åtte barn. Fem barn til ble født i Larvik, med Colin som det nest siste.
Det ble en tradisjon for brødrene å reise til sin onkel i Australia, og Colin dro i 1849 via Panama og California. Han kom frem til Australia i 1850. 
Dette var pionertiden i Australia og Thomas, Charles, William og Colin Archer ble velkjente og respekterte. Colin og Charles etablerte en stor gård, Gracemere, hvor gull ble funnet i 1858, og byen Rockhampton vokste fort i samme området. Brødrene dro etter hvert tilbake til Norge, Colin i 1861.
Colin begynte med skips design, særlig med fokus på form og hurtighet. Han ble kjent for regattabåter og for forbedringer i losbåter. Han solgt mange båter både i Norge og ellers i verden. 
I 1893 ble hans første redningsskøyte sjøsatt. Han fortsatte å forbedre konstruksjonen til han sluttet med båtbygging i 1909. Colin Archer-båter er i dag internasjonalt kjent og respekterte for sin sjødyktighet. Mange båter bygges fremdeles rundt om i verden basert på hans design. 
I 1892 bygget han polarskipet Fram, ved hjelp av Sverdrup og Fridtjof Nansen. Måten Fram var designet på for å stå imot de voldsomme isskruingene i Polhavet var en bragd for dem alle. Colin Archer fikk mange æresbevisninger for sitt mangeårige arbeid med båtdesign.
Colin Archer spilte cello og oversatte Shakespeares verker til norsk.

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.