Om museet

FRAMMUSEETS FOREDRAGSSERIE OM FRIDTJOF NANSEN

______________________________________________________________

TIDLIGERE FOREDRAG: 

Nansen-foredrag avholdt 23. november kl 18:00. 

Nansen-Vogt.png

 

NANSEN-FOREDRAG PÅ FRAMMUSEET MED

BRAGEPRISNOMINERTE CARL EMIL VOGT

Fridtjof Nansen - humanist og antiimperialist

Onsdag 23. november kl. 18.00 går Frammuseets fjerde Nansen-foredrag av stabelen.

Denne gangen er det høstens unge brageprisnominerte Nansen-biograf Carl Emil Vogt som kommer. Han skal snakke om utviklingen av Nansens humanisme og antiimperialisme. Nansen ble en varm talsmann for inuittene etter sitt opphold på Grønland i 1888-89. Dette vil bli berørt. Vogt vil også fortelle om hvordan Nansen utviklet seg til å bli en aktiv humanist. Du får en kort oversikt over Nansens tre viktigste humanitære engasjementer – for krigsfanger, for flyktninger og for hungerofre. Du får også høre om et par kontroversielle sider ved Nansens humanitære engasjement. Foredraget vil dessuten berøre Nansens privatliv og engasjement i Fedrelandslaget. Kanskje vil du oppleve å få dine vante oppfatninger om Nansen satt på prøve.
Forfatteren vil signere boken sin etter foredraget. Frammuseets museumsbutikk med verdens største polarbokhandel holder åpent før og etter foredraget.  Vanlig inngangsbillett. 60 kr for voksne, 25 for barn.

Velkommen!

____________________________________________________

Det andre og tredje foredraget i Frammuseets foredragsserie om Fridtjof Nansens liv og virke ble avholdt på Frammuseet tirsdag 14. juni kl 18.30.

Denne gangen presenterer vi to forelesere. Du får høre om Nansens doktorgradsarbeid i zoologi og hans dager som konservator ved Bergen museum. Videre vil det være et foredrag om Nansen som - ifølge foredragsholderen - burde ha mottatt Nobelprisen i medisin i 1906.

Foredrag 1:
Karen Helle: «Fridtjof Nansen, Bergen Museum og doktorgraden 1882-1888"

Foredrag 2:
Ortwin Bock: «Fridtjof Nansen, Gustaf Retzius and the Nobel Peace Prize in physiology or medicine of 1906"

Karen Helle er professor emeritus ved Institutt for biomedisin, Universitetet i Bergen, og skriver for tiden om vitenskapene ved Bergen museum i det 19. århundre. I 1987 organiserte Helle et Nansen-symposium om new concepts in neuroscience i Bergen i forbindelse med hundreårsjubileet for Fridtjof Nansens bidrag til nevrobiologien. En faksimile av Fridtjof Nansens doktoravhandling fra Bergen museums årbok i 1887 i sin opprinnelige form med navnet The Structure and the Combination of Histological Elements of the Central Nervous System var en del av dette symposiet. Slik ble Fridtjof Nansens imponerende arbeider og viktige og nye konklusjoner formidlet på nytt, til glede og nytte for dagens nevrologer og Nansen-biografer. Karen Helle vil snakke om Fridtjof Nansens tid i Bergen, som kulminerte med doktorgraden ved Universitetet i Oslo i 1888. Senere i livet refererte Nansen gjentatte ganger til sitt opphold i Bergen som helt avgjørende for sin personlige utvikling og for sine mangfoldige bedrifter senere i livet.

Ortwin Bock er en pensjonert lege som bor i Cape Town i Sør-Afrika. Han studerte ved Oxford University og tok doktorgraden i 1962. Hans interesse for Fridtjof Nansens liv og samtid stammer fra den gangen han leste Roland Huntford under et besøk til Antarktis i mars 2005. Nobelprisen i medisin i 1906 ble tildelt Camillo Golgi og Santiago Ramón y Cajal for deres bidrag til teoriene om nervesystemet. Basert på resultatene av Nansens forskning på sentralnervesystemet til primitive dyr, som er en del av hans doktoravhandling fra 1887, hadde han vært en klar kandidat for Nobelprisen, om han bare hadde vært nominert. Men han ble aldri nominert til prisen, verken av professorene ved det medisinske fakultetet i Oslo eller av den eminente hjerneforsker Gustaf Retzius. Dette faktum er overraskende siden Retzius, som hadde nominert både Golgi og Cajal enkeltvis og samlet hvert år siden 1901, var venn av Nansen og godt kjente til hans arbeider som hjerneforsker, mener Orwitz.

Entré: ordinær billett (60 kr for voksne/25 for barn og pensjonister)

Museets bokhandel er åpen etter forelesningene.

__________________________________________________________

Det første foredraget i Frammuseets foredragsserie om Fridtjof Nansens liv og virke ble avholdt på Frammuseet mandag 2. mai kl 18.00.

Roland Huntford: "A polymath against his will - Nansen and his legacy"

ARTIKKELVIGNETT-NO.jpg

Pris: vanlig inngangsbillett (60 kr for voksne, 25 for barn)

Nansenbiografen Roland Huntford vil snakke om Nansens liv og arven etter Nansen. Foredraget vil bli holdt på Engelsk.

Forfatteren vil signere bøkene sine og bokhandelen i museet vil være åpen.

Nye foredrag vil finne sted hver måned i perioden fra nå til juni 2012.

Mer om forfatteren:

Kilde:wikipedia.org

Roland Huntford (født 1927 i Cape Town) er en britisk forfatter og journalist som har skrevet mye om polfarere.

Huntford har vært korrespondent for The Observer i Helsingfors og Stockholm.

Som ivrig fjellklatrer og skiløper besøkte han ofte den norske fjellheimen, og det var også denne entusiasmen som førte til interessen for norske polarhelter. Hans kritikerroste biografier om Fridtjof Nansen, Robert Falcon Scott, Roald Amundsen og Ernest Shackleton har vakt betydelig oppmerksomhet både i England og i Norge.

Boka Scott & Amundsen ble i 1985 til mini-serien The Last Place on Earth.

 

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.