Fram Museum Oslo

16. juli kommer bøkene!

Nå utgis samlingen av Roald Amundsens brev fra reiser og foredragsturnéer gjennom hele verden. Mer enn 1700 sider,
1000 brev og 1300 illustrasjoner er samlet i tre bind med materiale som aldri tidligere er utgitt!

Det er bevart mer enn 1000 brev fra Roald Amundsens brevveksling med brødrene sine fra perioden 1893 til 1928. Denne samlingen inneholder alle disse brevene i sin helhet. Her er mye ny kunnskap om Roald Amundsens liv og virke, og viser hvordan han utvikler seg fra en søkende og entusiastisk ung mann til en erfaren og selvfokusert polfarer og internasjonal kjendis. Brevene inneholder detaljplanlegging av ekspedisjoner og foredragsturneer, livet hans mellom de store ekspedisjonene, med mange referanser til familie, venner, bosteder, ekspedisjonsmedlemmer og hendelser ellers i samfunnet. Dette inkluderer bl.a. også kommentarer om skjebnene til Robert F. Scott og Hjalmar Johansen, samt Ernest H. Shackletons planer.

Diplomaten Herman Gade var Roalds aller beste venn utenom familien. Flere av brevene mellom Roald og Gade er bevart og inkludert i denne samlingen. Disse er langt friskere enn brevene til familien og inneholder bl.a. notater om Roald kjærlighetsliv og personlige finanser, samt bruddet med bror Leon.

Roald Amundsens private og intime dagboksnotater fra 1924 og 1925 er skrevet i brevs form til hans gode venninne Kristine Elisabeth (Kiss) Bennett. Disse dagboksnotatene er derfor inkludert her i sin helhet.

De tre bindene er krydret med fotografier og illustrasjoner av personer, steder og hendelser referert til i brevene, i tillegg til en hel rekke fotografier av Roald Amundsen fra fødsel til død, hjemme og ute, fra ekspedisjoner og reiser, og fra familieliv. Til sammen inneholder bokverket mer enn 1300 illustrasjoner.