Fram Museum Oslo

NÅ: Shackletons siste skip, den norske selfangstskuta Quest funnet utenfor Labrador

Shackleton Quest Expedition organisert av Royal Canadian Geographical Society med støtte fra Frammuseet har funnet skipet hvor den berømte polfareren døde.

PRESSEMELDING

Onsdag, 12, juni 2024, St. John’s, Newfoundland

Shackleton Quest Expedition, ledet av Royal Canadian Geographical Society (RCGS), har funnet vraket av den norske selfangstskuta Quest, på 390 meters dyp utenfor kysten av Newfoundland og Labrador. Skuta var Sir Ernest Shackletons siste ekspedisjonsskip og ble brukt under Shackleton-Rowett ekspedisjonen (1921-22). He døde ombord ved Grytviken, Sør-Georgia, 5. januar 1922, 47 år gammel.

Etter Shackletons død ble skuta kjøpt tilbake til Norge av Schjelderup Sælfangstrederi og var i aktiv bruk til den sank utenfor Labrador 5. mai 1962. Skuta deltok på mange historiske ekspedisjoner, inkludert søket etter Roald Amundsen i 1928.

Funnet av forliset fant sted fem dager etter ekspedisjonen forlot St. John’s, New Foundland 5. juni 2024.

Ekspedisjonsleder John Geiger ledet et internasjonalt team av eksperter, inkludert den verdenskjente vrakjegeren David Mearns. Deltakerne om bord ble hentet fra Canada, Storbritannia, Norge og USA og inkluderte havforskere, historikere og dykkere. Frammuseet har bidratt til ekspedisjonen med søk i norske arkiver, bilder, loggbøker, sjøforklaringer og vitnemål fra synkingen i 1962. Direktør på Frammuseet, Geir O. Kløver, deltok på ekspedisjonen sammen med Tore Topp fra Hamar, svigersønn av Quests siste eier, Ludolf Schjelderup.

Quest Expedition Team
From top left:
Geir O. Kløver, Director Fram Museum and Fellow of Royal Canadian Geographical Society
Derek Lee, Team Member
Jan Chojecki, Grandson of John Quiller Rowett and Author of Quest Chronicle
John Geiger, Expedition Leader and CEO, Royal Canadian Geographical Society
Tore Topp, Author, Son-in-Law of Quest’s FInal Owner
Katherine Smalley, Team Member, Fellow of Royal Canadian Goegraphical Society
Mark Pathy, Team Member, Fellow of Royal Canadian Goegraphical Society
Craig Bulger, Project Engineer, Fisheries and Marine Institute, Memorial University of Newfoundland
Front row from left:
Sarah Walsh, Geomatics Specialist, Centre for Applied Ocean Technology, Memorial University of Newfoundland
Martin Brooks, Co Fouder Shackleton.com
Antoine Normandin, Deputy Search Director
David Mearns, Search Director, Blue Water Recoveries Ltd.
Jill Heinerth, Explorer in Residence, Royal Canadian Geographical Society
Alexandra Pope. Editor in Chief, Canadian Geographic
Photographer: Jill Heinerth

«Å lokalisere Quest er et av de siste kapitlene i den ekstraordinære historien om Sir Ernest Shackleton,» sa ekspedisjonsleder John Geiger, administrerende direktør i Royal Canadian Geographical Society. «Shackleton var kjent for sitt pågangsmot og kriseledelse. Den tragiske ironien er at hans død var det eneste dødsfallet som fant sted på noen av skipene under hans ledelse.»

Søkedirektør David Mearns sa at oppdagelsen var et resultat av møysommelig forberedelser. De undersøkte historiske logger og kart, og kryssrefererte de historiske dataene med moderne teknologi for å finne ut hvor skipet kunne være lokalisert basert på strømmer, værforhold og andre faktorer.

«Jeg kan definitivt bekrefte at vi har funnet vraket av Quest. Hun er intakt. Data fra høyoppløselige sonarbilder samsvarer nøyaktig med de kjente dimensjonene og strukturelle egenskapene til dette skipet. Det stemmer også overens med hendelsene på tidspunktet for forliset,» sa Mearns.

Shackleton, den anglo-irske oppdageren, døde ombord på Quest i 1922 utenfor øya Sør-Georgia i Sør-Atlanteren, på sin fjerde reise til Antarktis. Bare syv år før hadde han verdens oppmerksomhet da alle de 27 medlemmene av mannskapet hans overlevde etter at skuta Endurance sank. Endurance ble for øvrig funnet i mars 2022.

Shackletons barnebarn og ekspedisjonens beskytter, Hon. Alexandra Shackleton sa at det var hennes «drøm» å finne Quest. Nå har den drømmen blitt realisert i året hvor vi feirer 150-årsjubileet for Shackletons fødsel.

«Quest ble bygget i Norge, og etter Shackletons død gikk skipet tilbake til norsk eie. Det fortsatte å bidra til polarhistorien lenge etter Shackleton, både gjennom vitenskapelige ekspedisjoner og dramatiske redningsoppdrag i Arktis. Perioden som fangsfartøy var også preget av stor risiko og endte med det tragiske forliset i 1962, hvor hele det norske mannskapet ble berget, sa Geir O. Kløver, direktør ved Frammuseet.

Expedition crew and members with Fram banner

Martin Brooks, administrerende direktør for det britiske ekspedisjons- og klesselskapet Shackleton, la til: «Funnet av Quest er et viktig kapittel i historien om Ernest Shackleton og polarhistorien; det ikonisk fartøyet markerte slutten på polarforskningens heroiske tidsalder. Det er en ære å ha støttet dette historiske funnet.»

Bakgrunnsinformasjon:

Mer om Quest:

Shackleton Rowett-ekspedisjonen fra 1922 om bord på Quest er kjent for å være det siste kapittelet i den såkalte Heroic Age of Exploration (1880-1922) som så polarheltene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Ernest H. Shackleton, og Robert Falcon Scott lede banebrytende ekspedisjoner til polarområdene. Shackletons død 5. januar 1922 blir ofte sitert av historikere som skillelinjen mellom den «heroiske» og «mekaniske» delen av polarhistorien.

Quest ble opprinnelig bygget i Risør, Norge i 1917 som treskrogssegleren Foca 1. Hun ble omdøpt til Quest av Lady Emily Shackleton. Shackleton døde av et hjerteinfarkt ombord på Quest 5. januar 1922, mens skipet lå ankret utenfor Grytviken, Sør-Georgia. Shackleton var på vei mot Antarktis på Shackleton-Rowett-ekspedisjonen. Han hadde blitt tvunget til å forlate tidligere planer om å bruke Quest på en kanadisk arktisk ekspedisjon etter at den kanadiske regjeringen til Arthur Meighen trakk sin støtte. En britisk filantrop, John Quiller Rowett, gikk inn for å finansiere Antarktis-ekspedisjonen. Rowetts barnebarn, Jan Chojecki, var også en del av Shackleton Quest-ekspedisjonsteamet. Jan er forfatteren av The Quest Chronicle, utgitt i 2022, den første boken om Shackleton-Rowett-ekspedisjonen på hundre år.

Da Shackleton døde, var han 47 år gammel. Etter hans død ble Quest kjøpt opp av det norsk selskapet Schjelderup Sælfangstrederi fra Skånland ved Bodø. Skuta var involvert i en rekke viktige ekspedisjoner, inkludert British Arctic Air Route Expedition 1930-31 ledet av den britiske oppdageren Gino Watkins, som selv døde tragisk 25 år gammel mens han utforsket Grønland. Quest ble også brukt i flere dramatiske redningsaksjoner i Arktis, inkludert søket etter Roald Amundsen da han forsvant 18. juni 1928 i forsøket på å finne Umberto Nobile og hans menn etter forliset av luftskipet Italia. Skuta tjenestegjorde i Royal Canadian Navy under andre verdenskrig, før hun gjenopptok arbeidet som et selfangstfartøy. I april 1962 ble Quest skadet av is og sank utenfor kysten av Newfoundland og Labrador 5. mai 1962. Hele det norske mannskapet overlevde.

Geiger sa at innsatsen til hele ekspedisjonsteamet gjorde oppdagelsen av vraket mulig, og takket donorene inkludert Katherine Smalley og Derek Lee, Mark Pathy og Catherine og Fredrik Eaton Charitable Foundation. Deres støtte til Shackleton Quest Expedition sørget for at ekspedisjonen kunne gjennomføres. Andre samarbeidspartnere var Frammuseet på Bygdøy og det britiske ekspedisjons- og klesselskapet Shackleton.

«Quests» forlis