Fram Museum Oslo

Den første menneskelige romferden til jordens polare områder

Fram2 blir det første menneskelige romfart i polarbane for å utforske jorden. Den vil starte i en 90° sirkulær bane mot sør fra Florida, noe som gjør den til den første menneskelige romfart som flyr over jordens polare områder fra lav bane rundt jorden.

Nord- og Sydpolen er usynlige for astronauter på den internasjonale romstasjonen, så vel som for alle tidligere menneskelige romfartsoppdrag bortsett fra Apollo-måneoppdragene, men bare langt unna. Til dags dato har den høyeste tilbøyeligheten oppnådd av menneskelig romfart vært det sovjetiske Vostok 6-oppdraget, ved 65°. Denne nye flybanen vil åpne for nye muligheter for menneskelig romfart.

Kommentar fra Direktøren på Frammuseet, Geir O. Kløver

Det er en ære og passende at det første fartøyet som går i bane rundt polene, heter Fram2 etter Fram, det sterkeste treskipet som noen gang er bygget. I 1893-96 ledet Fridtjof Nansen mannskapet sitt om bord på Fram lengst nord og i 1910-12 var Roald Amundsen kaptein for Fram lengst sør på vei for å erobre Sydpolen. I 2025 vil vi feire hundreårsjubileet for Roald Amundsens flytur mot Nordpolen i Dornier-Wal-flybåten N25. Frammuseet ser frem til å følge Fram2-oppdraget, lære mer om de vitenskapelige resultatene av ekspedisjonen og se det som må være fantastiske opptak av stolpene fra verdensrommet. Vi håper å presentere resultatene og opptakene fra Fram2-ekspedisjonen i vårt planlagte nye bygg dedikert til problemene som fremtiden til polarområdene står overfor.

Mannskapet

Jannicke Mikkelsen, vehicle commander.

Jannicke Mikkelsen, kjøretøysjef. Mikkelsen er en norsk prisvinnende filmregissør og kinematograf som spesialiserer seg på filmproduksjoner ved bruk av neste generasjons teknologi. Jannicke har utviklet en nisje som jobber i farlige miljøer med filmproduksjoner i arktis, undervann, luftfart og verdensrommet. Innovasjonshøydepunktene hennes inkluderer samarbeid med dyrelivspioneren David Attenborough for å filme de første 360 ​​dokumentarfilmene under vann, filmregissør for det legendariske rockebandet Queens 3D-360 live musikkvideo, Guinness verdensrekordholder for den raskeste jordomseilingen via Nord- og Sydpolen mens live-streaming til 55 millioner seere fra 43 000 fot, og virtuell kinematograf for Netflix sin sci-fi-thriller «Stowaway» med Anna Kendrick i hovedrollen. Mikkelsen er mottaker av tidenes første European Society of Cinematographers Award for Extraordinary Technical Achievement, i 2017 ble hun kåret til en av Norges mest innflytelsesrike kvinner innen teknologi, og i 2019 en av Storbritannias mest innflytelsesrike kvinner innen teknologi.

Photo: NRK, SpaceX

Eric Philips, pilot

Philips har ledet ekspedisjoner til de fire største iskappene i verden og har, sammen med sin medborger og følgesvenn John Muir, vært den første australieren som nådde både Nord- og Sydpolen på ski. Han ble født i april 1962 og studerte ved University of South Australia hvor han fikk en bachelorgrad i utdanning og utendørsutdanning. I løpet av sine unge år var han direktør for Outdoor Education på Timbertop-campus ved Geelong Grammar School. I begynnelsen av trettiårene skynder han seg hodestups inn i sine første store utfordringer. I 1995 lykkes han med å krysse Grønland for første gang, med ski, kraftdrager og kajakk, fra Ammassalik til Kangerlussuaq. En film kom ut av dette eventyret: «Chasing the Midnight Sun» som ble tildelt Emmy-prisen. Noen år senere brukte han sin erfaring til å krysse den patagoniske iskappen; han krysset også Spitzberg-hetten (2008), de islandske isbreene (2003) samt Ellesmere Island-breene (1992). I 1996-97 jobbet Philips som feltutdanningsoffiser ved Mawson Australian station (Antarctica) for Australian Antarctic Division.

Chun Wang, mission commander

Wan er medgründer og administrator hos F2Pool og grunnlegger av stake.fish, en av de største validatorene av kryptovaluta. Han er for tiden halvveis med å besøke alle land/territorier i verden.

Rabea Rogge, mission specialist

Rogge er stipendiat ved Institutt for marin teknologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Doktorgradsavhandlingen hennes er datadrevet navigasjon, veiledning og kontroll for autonome overflatekjøretøyer under tøffe forhold. Hun har tidligere mottatt en mastergrad i elektroteknikk og informasjonsteknologi fra ETH Zürich i Sveits. Fasinert av ekstreme miljøer, har hun studert dem for å forstå grensene for vår verden – og for å presse utover dem, enten det er verdensrommet ved å ta teknologisk ledelse av et satellittoppdrag, havet ved å ta direkte aksjoner for marin bevaring til sjøs eller Arktis ved å forberede en Grønland-kryssing i 2025. Mannskapet planlegger å observere jordens polare områder i en høyde på 425–450 km. I denne høyden vil Dragon fly fra Nordpolen til Sydpolen på bare 46 minutter og 40 sekunder, nøyaktig 30 ganger raskere enn One More Orbit-oppdraget gjorde i 2019, da besetningsmedlem Jannicke Mikkelsen og teamet hennes omseilet jorden i en Gulfstream G650ER og satte Guinness verdensrekord. Gjennom det 3 til 5-dagers oppdraget planlegger mannskapet å observere jordens polare villmark gjennom Dragons kuppel, ved å utnytte innsikt fra romfysikere og borgerforskere for å studere uvanlige lysutslipp som ligner nordlys.

Photo credit: https://f2.com/

Mannskapet skal studere grønne fragmenter og lilla bånd av kontinuerlige utslipp som kan sammenlignes med fenomenet kjent som STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), som er målt i en høyde på omtrent 400–500 km over jordens atmosfære. Mannskapet vil også jobbe med SpaceX for å utføre en rekke forskning for å bedre forstå effektene av romfart på menneskekroppen og utvikle verktøy for å forberede menneskeheten for fremtidig langvarig romfart, fra å ta de første menneskelige røntgenbildene i verdensrommet til Just -in-Time treningsverktøy for effektene av romfart på atferdshelse.

FRAMtid – Frammuseets planlagte nybygg om polarområdenes fremtid

Kilder: https://f2.com/, http://www.collectspace.com/ubb/Forum35/HTML/001201.html, https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/norske-jannicke-mikkelsen-skal-til-verdensrommet-1.17000355, https://www.spacex.com/