Fram Museum Oslo

POLFARERE

Rønne, Martin (1861-1932)

Martin Rønne deltok på fire av Roald Amundsens ekspedisjoner og han sydde teltet som Amundsen lot stå igjen på Sydpolen i desember 1911.

Martin Rønne (1861-1932)

Martin Richard Rønne ble født 14. september 1861 i Vang og vokste opp i Mandal. Fjorten år gammel dro han til sjøs som matros på diverse seilskip, før han vervet seg som konstabel i det Sjømilitære korps i Horten. Han ble underoffiser og gikk over til reserven, men dro til sjøs igjen fra 1894 til 1899. Den 20. desember 1899 fikk hans kone, Maren Gurine Gulliksen, en sønn, Finn. Finn Rønne (1899-1980: kalt Ronne i USA) ble amerikansk statsborger i 1929 og ble en berømt antarktisk utforsker som ledet egne ekspedisjoner.
 
Martin Rønne var nå nesten 40 år gammel og han startet som seilmaker ved marineverftet Karljohansvern i Horten. Roald Amundsen møtte ham der da han eksperimenterte med mannløftende drager, og Rønne sydde seil og dragestol til eksperimentet. Da han var liten og lett, kunne Rønne også brukes i testflyvingen.
 
Mens Fram ble utrustet ved Verftet i 1909 ble Rønne hyrt til Amundsens (arktiske) ekspedisjon med ansvar for alt av seilduksutstyr, slikt som hundeseler, vindbukser, -anorakker og overtrekkshansker, sledetrekk og telt. Ikke minst sydde han det lille tremannsteltet av tynn silke som ble tatt med til Sydpolen som reservetelt og etterlatt der, og som Robert F. Scott og hans menn fant der en måned senere. Dagbøkene til Amundsen og andre av mannskapet på Fram på seilasen sørover forteller hvor hardt Rønne arbeidet ved sin symaskin mens skipet rullet på ubehagelig vis og flere av de mer enn 100 hunder og hvalper om bord vrimlet rundt bena hans. Rønne ble på Fram under det oseanografiske toktet mens landpartiet overvintret ved Hvalbukta og reiste til Sydpolen.
 
Rønne gikk tilbake til seilmakeryrket i Horten, nå som helt i byen, men fortsatte å hjelpe Amundsen. Han ble med på den neste ekspedisjonen, med Maud gjennom Nordøstpassasjen 1918-20. Etter to overvintringer i Passasjen, ba han om å få reise hjem da Maud ankom Nome, Alaska i 1920. Men i 1925, 63 år gammel, stilte han igjen opp for Amundsen. Han reiste til Ny-Ålesund, Svalbard, for å hjelpe til med forberedelsene til Amundsens forsøk på å fly til Nordpolen med de to flybåtene N24 og N25. Amundsen beskrev Rønne som ‘ekspedisjonens mest travle mann’, da han arbeidet lange dager med å sy sko, bukser, telt, soveposer, lettbåter og diverse sledeinnretninger. Året etter var han der igjen, denne gangen for å hjelpe til med forberedelsene til Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight med luftskipet Norge over Nordpolen til Alaska. Det var her i Ny-Ålesund at han traff amerikanske Richard Byrd og sa seg villig til å delta på Byrds første antarktiske ekspedisjon 1928-30. Rønne anbefalte sin sønn Finn til Byrds andre ekspedisjon 1933-35, som var starten på Finns egen polarkarriere. 
 
Martin Rønne var involvert i forberedelsene til Byrds andre ekspedisjon da han døde 15. mai 1932. Han ble kremert i Bergen og urnen ble satt ned i Horten kirkegård. Rønne hadde seks andre barn i tillegg til Finn. En liten gate i Horten er oppkalt etter ham: Martin Rønnes gate.
 


Kilder:

Amundsen ekspedisjonsberetninger
Hans-Christian Oset: Martin Rønnes gate. I: Gjengangeren 14.12.1996