Fram Museum Oslo

POLFARERE

Olonkin, Gennadij (1898-1960)

Russisk-norsk telegrafist som deltok på Roald Amundsens Maud-ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen i årene 1918 til 1925. 

Gennadij Olonkin (1898-1960)

Gennadij Olonkins far var pomorskipper Nikita Olonkin fra Russland. Hans mor var Eli fra Vardø, som fikk navnet Jelena etter at hun giftet seg med Nikita.

Sommeren 1918 var Amundsen på vei gjennom Nordøstpassasjen med Maud. Gennadij, som var telegrafist og kunne norsk etter sin mor i tillegg til russisk, ble engasjert av Amundsen som trengte en radiomann. Han ble med fra Khabarova og fortsatte å jobbe for Amundsen i åtte år.

Året etter at Maud-ekspedisjonen var over i 1926, deltok Olonkin på første delen av ekspedisjonen med luftskipet Norge fra Roma til Svalbard. Han hadde ansvaret for radiokontakten med de forskjellige stasjonene på bakken. Umberto Nobile, kapteinen på denne flyvingen, skrev at Olonkin smilte aldri, men hadde et stort hjerte.

Olonkin ble i Norge og arbeidet som telegrafist på Vervarslinga for Nord-Norge og på den meteorologiske stasjonen på Jan Mayen. Stasjonen på Jan Mayen har fått navnet etter ham: Olonkinbyen.