Fram Museum Oslo

POLFARERE

Fosheim, Ivar (1863-1944)

Fosheim deltok som altmuligmann og jeger på andre Fram-ferd i 1898-1902.

Ivar Fosheim (1863-1944)

Ivar Fosheim ble født på en gård i vestre Slidre, blant fjellene i Valdres. Han begynte å studere medisin i Kristiania, men ombestemte seg underveis og ville heller drive familiens hotell og sanatorium. Hans store hobbier var jakt, fiske og friluftsliv, noe som kvalifiserte ham til å være med på Otto Sverdrups ekspedisjon med Fram til nordvest-Grønland og til øyene nord for Canada.

Sverdrup omtalte Fosheim som en utmerket fangstmann, noe ekspedisjonen virkelig trengte for å kunne forsyne både hunder og menn med ferskt kjøtt de fire årene de var borte. Det ble tatt mye moskus og hvalross.

Sverdrup og Fosheim innledet et vennskap på turen som skulle vare livet ut. I 1910 dro de sammen på hvalrossfangst til Davisstredet mellom Grønland og Baffinøya. Da Sverdrup ble spurt av russerne om å lede en redningsaksjon nord for Sibir i 1914, ville han gjerne ha Fosheim på et av ekspedisjonens to skip. Russerne ville på sin side bruke egne folk, så dette ble ikke noe av.

I 1919 overlot Fosheim familiehotellet til nevøen sin, og dro av gårde til Britisk Columbia i Canada. Her slo han seg ned i et område med gode muligheter for fiske og jakt på bjørn og annet storvilt. Han oppholdt seg i Norge i årene 1922-29 før han bega seg tilbake til Canada for godt.

Fosheims dagbøker fra Fram-ekspedisjonen ble i sin tid donert til Norsk sjøfartsmuseum (nå Norsk maritimt museum), og er en utmerket informasjonskilde om andre Fram-ferd. En redigert utgave ble utgitt i 1994 (Storvilt, is og nytt land), og denne selges i Frammuseet.