Fram Museum Oslo

POLFARERE

Beck, Andreas (1864-1914)

Beck var islos på Fram på Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen 1910-12. Han døde på Fram i 1914. 

Andreas Beck ble født 8. oktober 1864 i Balsfjord i Nord-Norge. Han var sønn av en skipper, og fra han var 17 år gammel seilte han i Nordishavet. I 1896 ble han selv skipper før han begynte som harpuner på forskjellige fangstskip. 

Andreas Beck (1864-1914)

Fra 1903 var han deleier i en jakt, men solgte sin del i 1906. Han jobbet deretter på Hurtigruta i et år før han i 1908 ble islos på en fiskeskøyte som skulle ut på en vitenskapelig ekspedisjon til Svalbard. Denne ekspedisjonen var en av de årlige ekspedisjonene som førte etter hvert til dannelsen av det som ble Norsk polarinstitutt i Oslo. I 1909 var han islos på en annen liten geologisk ekspedisjon til Svalbard.
 
Den 1. juli 1909 ble skipper Andreas Beck tildelt Kongens fortjenstmedalje.
 
Av disse grunner var det derfor ikke så rart at han ble valgt som los på Fram, da den opprinnelige planen jo var å dra til Arktis. I siste øyeblikk annonserte Amundsen at han skulle til Antarktis istedet. Mens ni av Fram-mannskapet overvintret på isen i Antarktis gikk Fram ut på et oseanografisk tokt i Sør-Atlanteren. Andreas Beck spilte fiolin og kunne hjelpe med underholdning om bord.
 
Etter at Fram hadde plukket opp landpartiet på ni mann, seilte de til Hobart, Tasmania og tilbake til Sør-Amerika, hvor de blant annet lå og ventet på å få bli de første til å seile gjennom Panama-kanalen. Åpningen av kanalen trakk ut og Fram ble beordret sørover igjen. Beck ble syk mens Fram ble seilt mot Buenos Aires og han døde underveis til Montevideo 18. mars 1914. Hans legeme ble senket i havet. Det er usikkert hva han døde av - kanskje en tropisk sykdom ? Kona og de seks barna hans hjemme ble da enke og farløse.