Fram Museum Oslo

POLFARERE

Wiik, Gustav Juel (1878–1906)

Wiik deltok på Gjøa-ferden i 1903-06 som andremaskinist og var ekspedisjonens yngste medlem. Han arbeidet med de magnetiske målingene og de meteorologiske observasjonene

Gustav Juel Wiik (1878–1906)

Gustav Juel Wiik ble født i Horten og han var den siste som Roald Amundsen engasjerte til Gjøa-ekspedisjonen. Han var da underoffiser (artillerist) i marinen, hadde styrmannseksamen og hadde også arbeidet på kontor. Amundsen sendte ham til Potsdam for, i likhet med Amundsen selv, å få opplæring ved det magnetiske observatoriet. Han studerte der i seks uker, spesielt bruken av selvmålingsinstrumenter, og fikk også spesialbygd der noen av måleinstrumentene som ble med på ekspedisjonen. I Gjøahavn bodde Wiik og Peder Ristvedt på land i det de kalte Villa Magneten.

Wiik holdt det vitenskapelige arbeidet gående også gjennom den tredje vinteren, på King Point, og samlet et stort materiale. Han ble syk mot slutten av mars 1906 og han døde 31. mars, 27 år gammel. Han ble bisatt i ekspedisjonens magnetiske observatorium på King Point.

Roald Amundsen skriver om Wiik i Nordvestpassasjen: ”Han var den gladeste, full av skrøner og historier og hadde uvurderlig motivasjonsråd om bord.”