Fram Museum Oslo

POLFARERE

Bay, Edvard (1867-1932)

Bay var dansk og var zoologen på Sverdrups ekspedisjon med Fram til Nordvest-Grønland og øyene nord for Canada i årene 1898-1902

Edvard Bay (1867-1932)

Edvard Bay var født på Jylland i Danmark og tok eksamen i zoologi og geologi ved Universitetet i København.

I 1891 til 1892 deltok han som naturforsker på den danske Ryder-ekspedisjonen til østkysten av Grønland, og ble da bergtatt av Arktis. Han ble med på Sverdrups Fram-ferd for å skaffe seg erfaring til sin egen arktiske ekspedisjon som han drev og planla.

Bay var en populær og entusiastisk hundekjører under ekspedisjonen, og ble sett på som en typisk jovial danske. Sverdrup noterte allikevel i sin dagbok at Bays entusiasme så ut til å dabbe noe av etter de to første årene. Zoologen hadde nemlig en tendens til å tilbringe mer og mer tid på sofaen og ved matbordet enn utendørs, ifølge Sverdrup. Samtidig skrev han at dansken jo var en vennlig og godlynt kar.

Vinteren 1899-1900 satte mennene opp et kjøttdepot et stykke unna Fram. Da dette gjentatte ganger ble besøkt av sultne isbjørner, trengtes det en vakt til depotet som kunne være der og bistå sledepartiene. Bay meldte seg frivillig, og endte opp med å bo alene i Bjørneborg med bare én vakthund i hele tre måneder. Bay ville veldig gjerne jakte på isbjørn, og håpet også på å ta noen rev og ellers gjøre zoologiske undersøkelser av forskjellig art. 
 
Tidlig i 1901 fikk han det ene kneet sitt ut av ledd.

Bay giftet seg i 1903 og fikk to barn i 1905 og 1907. I 1909 reiste han til Asia og var borte i noen år. I Thailand ble han sjefen på en plantasje, og jobbet for United Plantations til han gikk av med pensjon i 1925.