Fram Museum Oslo

POLFARERE

Braskerud, Ove (1872-1899)

Braskerud var altmuligmann og fyrbøter på den 2. Fram-ferd til nordvest-Grønland og øyene nord for Canada i 1898-1902. Han døde under ekspedisjonen, bare 27 år gammel.

Ove Braskerud (1872-1899)

Ove Braskerud ble født i Våler i Solør i Hedmark fylke. Da han var 19 år gammel ble han elev hos en smed, og var to år i læra før han fikk jobb på Hovedarsenalets Verksteder. Senere jobbet han også som mekaniker ved Frognerkilens Fabrikk. Så returnerte han til familiegården hvor han ble frem til han i 1897 ble ansatt som elektroingeniør ved Norsk Elektrisk Aktiebolag.

Da Braskerud fikk beskjed om at han skulle være med på Sverdrups Fram-ekspedisjon, ble han sendt til England i et par måneder for å lære mer om maskiner og mekanikk. Han skulle være både fyrbøter og maskinekspert på skuta.

I løpet av den første vinteren ved østkysten av Ellesmere-øya, begynte Sverdrup å planlegge overvintringen det påfølgende året på nordvestkysten av Grønland. Meningen var å dra på sledeturer og kartlegge det nordligste området av Grønland ut på vårparten. Braskerud og Ivar Fosheim skulle sette opp en hytte på kysten der.

Den påfølgende vinteren oppholdt de seg imidlertid lengre vest på sørkysten av Ellesmereøya. I september 1899 ble Braskerud syk. Først trodde alle at det bare var en forkjølelse, men antageligvis hadde han en ordentlig lungebetennelse, og han døde i oktober. Dette var det andre dødsfallet blant de seksten som utgjorde mannskapet. Han fikk en våt grav gjennom et hull i isen og et minnekors ble reist til minne om ham inne på land. Korset står der fortsatt, men navneplaketten mangler.