Fram Museum Oslo

POLFARERE

Hendriksen, Peder Leonard (1859-1932)

På grunn av sin store ishavserfaring ble Hendriksen bedt av Nansen om å være med på den første Fram-ekspedisjonen. Han deltok også på Otto Sverdrups andre Fram-ferd.

Peder Leonard Hendriksen (1859-1932)

Peder Leonard Hendriksen ble født i Balsfjord og dro tidlig til sjøs. Han var på selfangst fra han var 14 og han hadde mange fangstekspedisjoner rundt Svalbard. I 1888 forliste han ved Novaja Semlja med jakten Enigheden fra Kristiansund. Nansen skrev selv til Hendriksen i september 1892, da han hadde behov for folk med praktisk ishavserfaring. Under Fram-ekspedisjonen brukte Hendriksen en del tid i tønna for å speide etter land. Han ble bitt i siden av en isbjørn ute på isen i mørket første vinteren, men han slo til den med lykten og greide med hundenes hjelp å springe fra den.

Han gjorde slik lykke på Fram-ferden at Otto Sverdrup ville ha ham med på flere ekspedisjoner. Han ble med til Svalbard sommeren 1897 på turistskipet Vesteraalske, der Sverdrup var fører. Hans oppgave var å være guide for turister som ønsket å ta det arktiske dyrelivet nærmere i øyesyn. Han var deretter med på den andre Fram-ferd 1898-1902 under Sverdrups kommando. Han var respektert for sine store kunnskaper om dyrelivet og naturen i Arktis og var flittig benyttet når det måtte jaktes på mat, særlig sjødyr. Høsten og vinteren 1899 var han en del syk med hoven kropp og tung pust, men han kom seg med diett og sengeleie. Andre ombord fortalte om hans gode humør og sans for humor.

Hendriksen var gift og hadde fire barn før han dro på den første Fram-ferd. Etter de to store ekspedisjonene slo han seg til ro som fyrbetjent, først på Gjeslingene i Nord-Trøndelag 1904-08 og så på Andenes 1908-28, da han gikk av, 70 år gammel.