Fram Museum Oslo

POLFARERE

Raanes, Oluf (1865-1932)

Raanes var styrmann på andre Fram-ferd 1898-1902.

Oluf Raanes (1865-1932)

Oluf Raanes var født på Værøy i Lofoten, og han kom derfor fra et område av Norge berømt for sine fiskerier. Det var derfor ikke unaturlig at han dro til sjøs som ung. Otto Sverdrup ville ha ham med til nordvest-Grønland med Fram i 1898, og ga ham jobben som styrmann.

På den fire år lange ekspedisjonen, planla Raanes og Fosheim at de skulle reise til øst-Grønland etter ekspedisjonen for å jakte moskus og selge dem til dyrehager rundt i verden. Ifølge Raanes fantes ikke disse snodige dyrene i noen dyrehage i hele verden, og om mennene greide å frakte dem levende over havene, kunne de antageligvis tjene gode penger på det. Tilbake i Norge, ble disse planene tilsynelatende glemt.

Fosheim beskrev Raanes i dagboken sin som en god, snill, hjelpsom og klok mann.

I likhet med alle de andre, bortsett fra kokken Lindstrøm, deltok Raanes på moskus- og hvalrossjakten for å skaffe mat til bikkjer og mannskap, og var også med på noen av de lange sledeturene når de kartla nytt land.

Etter ekspedisjonen ble Raanes fyrvokter på Grip, en naken holme med et lite fiskevær utenfor Kristiansund. Han jobbet også på Andenes fyr en lengre periode, og trakk seg tilbake i 1929. I 1930 var han med på å restaurere Fram, som da skulle gjøres om til et museumsskip. Det var særlig riggen han jobbet med. Fram står i dag utstilt på Frammuseet i Oslo.