Fram Museum Oslo

POLFARERE

Ramm, Fredrik (1892-1943)

Ramm deltok som journalist på Norge-ferden

Fredrik Ramm (1892-1943)

Fredrik Ramm ble født i Kristiania. Han ble ansatt som journalist i Tidens Tegn og dro til Svalbard i 1924 på fartøyet Ægir for å dekke Roald Amundsens forsøk på å fly med Dornier-Wal-fly til Nordpolen. Ekspedisjonen ble imidlertid utsatt til 1925, men Ramm kunne allikevel lage reportasjer fra Svalbard .

I 1926 deltok han på luftskipet Norge og satt underveis og skrev på skrivemaskin rapporter som ble formidlet via radiotelegrafi. Etter ekspedisjonen skrev han et kapittel i Amundsens bok om ferden.

Ramm ble nyhetsredaktør i Morgenbladet i 1928. Han deltok i den såkalte Oxford Group, en verdensomspennende kristen bevegelse. I september 1941 ble han og Morgenbladet-redaktør Olaf Gjerløw dømt til livsvarig tukthus (senere forandret til ti år) for en artikkel i avisen, og sendt til Hamburg, Tyskland. Der ble han syk, fikk lov til å reise hjem, men døde på hjemreisen.

Ramm utga bl.a. flere bøker med religiøst innhold og han er spesielt kjent for artikkelen “En skitten strøm flyter over landet” (28, oktober 1931) som var et angrep på radikale intellektuelle forfattere som Sigurd Hoel.